Pizza

Restaurace Bobová dráha nabízí také pizzu, kterou připravujeme v klasické peci. Nepoužíváme tedy pec elekrickou, ale tradiční pec na dřevo. V případě, že nemáte chuť na pizzu, můžete si vybrat z našeho stálého letního jídelního lístku. Pizzu Vám také rádi zabalíme s sebou domů. Na této stránce jsou i obrázky naší pizzy a kromě toho přináším i něklik informací o historii výroby a vzniku pizzy.

Nabídka pizzy

Pizza
Pizza Margherita
Mozzarella, bazalka
125 Kč
Pizza Capricciosa
Mozzarella, šunka, žampiony, sugo
145 Kč
Pizza Quattro Formagi
Mozzarella, niva, eidam, hermelín, sugo
145 Kč
Pizza Picante
Pikantní salám, feferonky, olivy, mozzarella, sugo
145 Kč
Pizza Hawai
Mozzarella, šunka, ananas, sugo
145 Kč
Pizza Perfecto
Mozzarella, smetana, artyčoky, slanina, olivy
145 Kč
Pizza Bacon
Sugo, mozzarella, slanina, červená cibule a feferonky
145 Kč
Pizza Spinaci
Čerstvý špenát, slanina, cibulka
145 Kč
Pizza Vegetariana
Čerstvý špenát, paprika, rajčata, žampiony
145 Kč
Krabice na pizzu 10 Kč

Fotogalerie naší pizza nabídky

Pizza Capricciosa | restaurace-bobovka.cz Pizza Pesto | restaurace-bobovka.cz Pizza Picante | restaurace-bobovka.cz Pizza Spinaci | restaurace-bobovka.cz Pizza Quattro Vegetariana | restaurace-bobovka.cz Pizza Hawai | restaurace-bobovka.cz Pizza Margherita | restaurace-bobovka.cz Pizza Quattro Formagi | restaurace-bobovka.cz Pizza Tono | restaurace-bobovka.cz

Fakta a historie pizzy

Pizza je velký kruhový plát světlého chlebového těsta (koláč), nahoře s náplní vyrobenou z rajčat, sýra a jiných ingredienci. Peče se v peci nebo troubě. Původem pochází z Itálie a stala se oblíbeným jídlem po celém světě. Restaurace, ve kterých se pizza připravuje se nazývají pizzerie.

Pizza se připravuje pečením a skládá z těchto základních surovin: – Ze středně tuhého těsta vyrobeného z vody, mouky, soli a droždí – Rajčatového základu (sugo di pomodoro) – Mozzarelly

Dále lze přidat jakékoliv suroviny podle druhu pizzy, např. olivy, sardinky, žampiony, cibule, salám, ančovičky a mnoho dalších.

Historie pizzy

Předchůdce dnešní pizzy připravovali již starověcí egypťané v podobě jednoduchých plochých koláčů. Od nich je časem převzali Římané. Název pizza je odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se kladly další ingredience. Již na konci 17. století vznikaly první pizzerie. V 18. století se začalo s přidáváním rajčat a tím vlastně vznikla pizza v podobě jak ji dnes známe.

O další rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci v Americe, kam si své technologie přinesli s sebou. Pizzu Margherita pekli s mozarellou a oregánem. Postupem času ji začali připravovat nikoli v peci, ale na pánvi, a její forma se do roku 1945 přizpůsobila americkému fast food stylu. První oficiální americká pizza měla název Chicago-Style a pochází z roku 1943.

V roce 1948 se začalo prodávat první předpřipravené pizza-těsto. V 50. až 60. letech se v Americe stala pizza standardním fast food jídlem vedle hot dogu a jablečného koláče.

V roce 1957 přinesli bratři Celentanovci na trh první zmrazenou pizzu a tím napomohli masivnímu tažení mražených polotovarů v obchodech. Rozšířil se i její sortiment a v témže roce byl proveden první spotřebitelský test různých druhů pizzy.

Čerpáno z Wikipedie.cz

Nahoru

test

Český jazyk EnglishRestaurace na bobovce - Prosek

Restaurace Bobová dráha
Prosecká 36, Praha 9 – Prosek
www.restaurace-bobovka.cz
info@restpoint.cz