Svatomartinská husa a ochutnávka Svatomartinského vína 2017

Svatomartinské hody – neodmyslitelně k nim patří pečená husa, polévka kaldoun a svatomartinské víno. Restaurace Bobová dráha pro vás v době od 9. do 12. listopadu připravila speciální Svatomartinské menu, ve kterém můžete ochutnat vše. Vzhledem k objemu přípravy je nutné si udělat rezervaci míst na konkrétní datum a vybrat si z nabízených variant menu.

Svatomartinské menu

Rezervaci nám mužete poslat mailem na adresu info@restpoint.cz nebo volejte do restaurace na tel. 739 571 276 paní Jana Prejzová. Při rezervaci nám prosím nahlaste Vámi vybrané Svatomartinské menu a datum rezervace. Rezervace přijímáme do 8.11. Po tomto datu budou rezervace řešeny individuálně dle počtu objednávek.

Svatomartinské menu pro jednotlivce 2017

Domácí paštika z husích jater s brusinkami a pečenou bagetou

Husí kaldoun se zelenými fazolkami

Pečená husa na jablíčkách s lokšemi,
karlovarským a bramborovým knedlíkem,
dušeným červeným a bílým zelím

Cena 349 Kč

Svatomartinské menu pro 4 – 5 osob

Muller Thurgau 0,75l, Svatomartinské, vinařství Sedlák Velké Bílovice

Husí kaldoun se zelenými fazolkami

Celá pečená husa na jablíčkách s lokšemi,
karlovarským a bramborovým knedlíkem,
dušeným červeným a bílým zelím

Cena 1.750 Kč

Svatomartinská husa

Pokud se necítíte na celé menu, objednejte si samostatnou husu
za 235 Kč.

Svatomartinské víno

Muller Thurgau 0,75l, Svatomartinské, vinařství Sedlák Velké Bílovice
Sklenička Svatomartinského 0,15 l 50 Kč
Láhev Svatomartinského 0,75 l 220 Kč

O historii Svatomartinského vína

Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých několik hodin, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter. Vinaři doporučují, aby se mladá vína vypila do Velikonoc, do kdy si uchovávají svou příjemnou svěžest.

Aby mohlo nést víno značku Svatomartinské, musí být vyrobeno z hroznů odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský (bílá vína) nebo Modrý Portugal a Svatovavřinecké (růžová a červená vína) na území České republiky a projít hodnocením nezávislé komise. Komise naslepo posuzuje standardním stobodovým systémem vlastnosti vína, jakými jsou vzhled (čirost a barva), vůně (intenzita, čistota, harmonie), chuť (intenzita, čistota, harmonie, perzistence) a celkový dojem z vína.

Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celé České republice. V posledních době obliba Svatomartinských vín překročila hranice Česka a Svatomartinská vína tak měli možnost ochutnat také občané a návštěvníci Slovenska, ale třeba i vzdálenějších zemí, třeba Japonska. Také řada restaurací přijala obnovenou tradici Svatomartinského vína za svou a každoročně připravuje Svatomartinská menu. Stejně tak v obchodech a vinotékách se Svatomartinská vína poprvé objevují až 11. listopadu.

První mladé víno vyrobily Vinné sklepy Valtice a pojmenovaly jej „Moravíno nouveau“. Bylo to v době okolo roku 1993. Když Vinařský fond značku Svatomartinské v roce 2005 poprvé uváděl na trh, přihlásilo se 36 vinařství a na trh bylo uvedeno 125 000 lahví Svatomartinského. Každý další rok obliba Svatomartinského rostla, v roce 2010 tak na trh přišlo 1 750 000 lahví Svatomartinských vín od 97 vinařských firem.

Tradice Svatomartinského vína se po staletí vyvíjela zcela svébytným způsobem vycházejícím z koloritu českých zemí, především Moravy. Tady mladé víno získalo svůj název podle pravidelného otvírání a prvního ochutnávání v den sv. Martina, tedy symbolicky 11. 11. Označení Svatomartinské víno ve spojitosti s vítáním nového vína se začalo užívat již na dvoře císaře Josefa II.4 Začátkem listopadu končila vinařům pracujícím u větších sedláků služba a některá vína bývala už tou dobou ve sklepě „vyčištěna“, a proto bylo zvykem ochutnávat novou úrodu. Toto období připadalo na dobu, kdy byla sklizeň již v bezpečí pod střechou a blížil se klidný advent spojený s předvánočním půstem. Svatomartinské tak bylo vždy spjato s časem bohatého hodování a bujarého veselí. Odtud pochází dnes již tradiční spojení – svatomartinská husa a Svatomartinské víno.

Zdroj historie: Wikipedie

Nahoru

test

Český jazyk EnglishRestaurace na bobovce - Prosek

Restaurace Bobová dráha
Prosecká 36, Praha 9 – Prosek
www.restaurace-bobovka.cz
info@restpoint.cz