Vinobraní v Praze na Proseku 23. – 24.9.2017

Vinobraní v Praze 9 na Máchalce, je již tradiční podzimní akcí. I v letošním roce pro Vás areál Bobové dráhy s restaurací připravili rozšířenou nabídku vyžití v rámci Svatováclavské pouti na Proseku a vinobraní na Máchalce. Kromě obvyklých aktivit, které jsou k dispozici po celý rok, bude jako již tradičně k dispozici ZDARMA pro vaše ratolesti skákací hrad, opět pro vás připravíme speciality na grilu a samozřejmě máme pro vás přichystaný pravý moravský burčák. Pokračujte proto s námi v krásné tradici a přijďte s námi oslavit novou úrodu vína a Svatováclavskou pouť na Bobovou dráhu na Proseku.

Pražské vinobraní a svatováclavská pouť

Na zářijový víkend 23. – 24.9.2017 je pro Vás připraveno vinobraní. Vinobraní a Svatováclavská pouť v Praze 9 je již každoroční akcí pro dospělé a děti. S dětmi můžete navštívit pouť na Proseku a po té sejít do areálu bobové dráhy, kde najdete další zábavu. Ve vinici Máchalka můžete ochutnat pražský burčák, zakoupit místní vína a v areálu bobové dráhy bude připraveno opět mnoho tradičních specialit, skákací hrad pro děti ZDARMA, MORAVSKÝ burčák pro dospělé, vyzkoušet můžete bobování na bobové dráze, lanovou skluzavku a další. Vinobraní Praha 2017 se blíží!

LETÁK AKCE KE STAŽENÍ

Vinobraní Praha 2017 Vinobraní Praha 2017 Vinobraní Praha 2017

Můžete se také stát našimi fanoušky na Facebooku. Facebookovou stránku restaurace na Bobové dráze najdete zde.

Oficiální program 27. Svatováclavské pouti na Proseku 23. a 24.9.2017

Sobota 23.9.
11,00 Základní umělecká škola Prosek
12,45 MORAVANKA Jana Slabáka
13,30 Slavnostní zahájení 27. Svatováclavské pouti na Proseku a 18. Vysočanské vinobraní
14,00 MORAVANKA Jana Slabáka
15,00 Příjezd knížete Václava se svojí družinou
15,45 Ilona CSÁKOVÁ a Golden Big Band Prague
17,00 Václav FALTUS
17,45 ŠOULET

Neděle 24.9.
10,00 MUZIKA ŠPALÍČEK PRAHA a Taneční soubor MATENÍK
11,45 APOLLO BAND a Jiří Votoček s písněmi Petra Spáleného
13,00 DALIBOR A SABINA SLEPČÍKOVI
14,00 PATROLA ŠLAPETO
16,00 GREENHORNS a Jan VYČÍTAL

Oficiální stránky pouti a vinobraní najdete na webu Prahy 9

18. VYSOČANSKÉ VINOBRANÍ, 22. – 24. září 2017 – Vinice Máchalka

PÁTEK 22.9.2017

15:45 Zahájení
16:00 „Zavírání hory“, vinařský obřad shš REBEL
17:00-19:00 Harmonikové kvarteto PEPATETO

SOBOTA 23.9.2017

11:00 „Otevírání hory“, vinařský obřad shš REBEL
13:30 Průvod z vinice na náves a slavnostní zahájení SVATOVÁCLAVSKÉ POUTI a VYSOČANSKÉHO VINOBRANÍ
13:00 – 15:00 Hudba – ZUZANA VLČEKOVÁ s Kvartetem
15:00 „O zakleté hraběnce a třech zlatých růžích“, dramatické vystoupení shš REBEL
17:00 Hudba – PETR SOVIČ & JAZZ FRIEND

NEDĚLE 24.9.2017

13:00 – 15:00 Hudba – PAPETO
15:00-17:00 PETR SOVIČ & GRAMOFON
17:00 – 19:00 SUNSHINE & DIXIEPRAHA
19:00 Zakončení

Něco o historii vinobraní

Česká republika patří mezi jednu ze zemí s největší produkcí dobrého vína na celém světě. Zejména moravské vinné sklepy a vinařské oblasti jsou známé po celém světě. Vinobraní je podzimní slavnost vína, kde najdeme mnoho oblíbených či méně známých druhů a chutí tohoto moku, který se vyrábí z plodů vinné révy a jeho tradice sahá do hluboké historie nejen u nás.

Historie vinobraní

Oslavy vína se rozšířily v Čechách a na Moravě až v poválečném období, do té doby to byly pouze slavnosti pro majetné a vyšší vrstvy obyvatelstva. V současnosti se slaví ve všech větších a významnějších městech, které svými vinařskými zkušenostmi sahají do daleké historie. Známé vinařské slavnosti dnes najdeme zejména ve Znojmě, Praze a Mělníku. Největší podobu tradičního vinobraní si zachovává stále Morava, která je dodržováním tradic vyhlášená. V Čechách se z tradiční podoby mnoho neuchovalo, ovšem princip a důvod oslav zůstal stále stejný. Na vinobraní půjde vždy nejdříve o víno, pak až o vše ostatní.

Burčák

Ten název všichni jistě známe, ale víme opravdu, co to vlastně burčák je a jak se vyrábí? Je to alkoholický nápoj získávaný částečným zkvašením bílých hroznů. Vzniká jako meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici jen po několik málo dnů po začátku kvašení. Kvalitní burčák by měl mít žlutou barvu, měl by být mírně kalný. Existuje také burčák vyráběný z červených hroznů, ovšem na trhu je těžko k sehnání, téměř se v prodeji nevyskytuje. Zákon o Evropské unii určil burčáku přísná pravidla, a proto se smí vyrábět pouze z letošních a českých hroznů, prodávat se může pouze od počátku srpna do konce listopadu. Je to jeden z mála produktů, které nejsou ve světě příliš známé. Na burčáku si pochutnáme u nás v Čechách, na Moravě a v Rakousku.

Nahoru

test

Český jazyk EnglishRestaurace na bobovce - Prosek

Restaurace Bobová dráha
Prosecká 36, Praha 9 – Prosek
www.restaurace-bobovka.cz
info@restpoint.cz