Vinobraní v Praze na Proseku 24. – 25.9.2016

Vinobraní v Praze 9 na Máchalce, je již tradiční podzimní akcí. I v letošním roce pro Vás areál Bobové dráhy s restaurací připravili rozšířenou nabídku vyžití v rámci Svatováclavské pouti na Proseku a vinobraní na Máchalce. Kromě obvyklých aktivit, které jsou k dispozici po celý rok, bude jako již tradičně k dispozici ZDARMA pro vaše ratolesti skákací hrad, opět pro vás připravíme speciality na grilu a samozřejmě máme pro vás přichystaný pravý moravský burčák. Pokračujte proto s námi v krásné tradici a přijďte s námi oslavit novou úrodu vína a Svatováclavskou pouť na Bobovou dráhu na Proseku.

Pražské vinobraní a svatováclavská pouť

Na zářijový víkend 24. – 25.9.2016 je pro Vás připraveno vinobraní. Vinobraní a Svatováclavská pouť v Praze 9 je již každoroční akcí pro dospělé a děti. S dětmi můžete navštívit pouť na Proseku a po té sejít do areálu bobové dráhy, kde najdete další zábavu. Ve vinici Máchalka můžete ochutnat pražský burčák, zakoupit místní vína a v areálu bobové dráhy bude připraveno opět mnoho tradičních specialit, skákací hrad pro děti ZDARMA, MORAVSKÝ burčák pro dospělé, vyzkoušet můžete bobování na bobové dráze, lanovou skluzavku a další. Vinobraní Praha 2016 se blíží!

LETÁK AKCE KE STAŽENÍ

Vinobraní Praha 2016 Vinobraní Praha 2016 Vinobraní Praha 2016

Můžete se také stát našimi fanoušky na Facebooku. Facebookovou stránku restaurace na Bobové dráze najdete zde.

Oficiální program jubilejní 26. Svatováclavské pouti na hlavním podiu na Proseku

Sobota 24.9.
11,00 MUZIKA ŠPALÍČEK PRAHA a taneční soubor MATENÍK
13,00 Slavnostní zahájení XXVI. Svatováclavské pouti na Proseku a XVII. Vysočanské vinobraní
13,30 FIAKR spolek emeritních umělců pražských
14,30 Příchod Sv. Václava se svojí družinou
15,00 GOLDEN BIG BAND PRAGUE – České hity, EVA PILAROVÁ
17,00 ZDENĚK IZER
17,45 BLUESBERRY

Neděle 25.9.
10,00 Základní umělecká škola Prosek žáci a studenti populárního oddělení a třídy Irských tanců
11,30 HOT WINGS
13,00 PRAŠTĚNKA lidový soubor a taneční soubor LUČINKA
14,00 ELVIS PRESLEY revival band
16,00 JELEN

Historická scéna za kostelem:

„DEN NA DVOŘE KNÍŽETE VÁCLAVA“ scénky ze života knížete Václava, skupina historického šermu Briganti,, ochutnávky středověké kuchyně, ukázky výcviku dravců, středověcí umělci, hudební skupina Gnomus a Grál, žonglér Miloš, kejklíř Vítek, rytířský tábor, historické tance, scénky herců divadla Bída, soutěže pro děti, řemeslníci a prodejci na dobovém tržišti.

Pohádková zahrada po oba dny / TJ Sokol Prosek /
sobota – DIVADLO KAKÁ
11,15 Jak bobr hledal déšť
13,15 Kyklopci
15,15 Lakomá Barka

Výtvarné dílny budou probíhat od 14.00 do 17.00 hodin v zahradě

neděle – DIVADLO KOZLÍK
11,15 Jak šel kozlík do světa
13,15 O Luciáškovi
15,15 O pyšné čarodějnici

Oficiální stránky pouti a vinobraní najdete na webu Prahy 9

Doprava busem č. 140 zastávka Kelerka – Prosecká ul., u Bobové dráhy

Něco o historii vinobraní

Česká republika patří mezi jednu ze zemí s největší produkcí dobrého vína na celém světě. Zejména moravské vinné sklepy a vinařské oblasti jsou známé po celém světě. Vinobraní je podzimní slavnost vína, kde najdeme mnoho oblíbených či méně známých druhů a chutí tohoto moku, který se vyrábí z plodů vinné révy a jeho tradice sahá do hluboké historie nejen u nás.

Historie vinobraní

Oslavy vína se rozšířily v Čechách a na Moravě až v poválečném období, do té doby to byly pouze slavnosti pro majetné a vyšší vrstvy obyvatelstva. V současnosti se slaví ve všech větších a významnějších městech, které svými vinařskými zkušenostmi sahají do daleké historie. Známé vinařské slavnosti dnes najdeme zejména ve Znojmě, Praze a Mělníku. Největší podobu tradičního vinobraní si zachovává stále Morava, která je dodržováním tradic vyhlášená. V Čechách se z tradiční podoby mnoho neuchovalo, ovšem princip a důvod oslav zůstal stále stejný. Na vinobraní půjde vždy nejdříve o víno, pak až o vše ostatní.

Burčák

Ten název všichni jistě známe, ale víme opravdu, co to vlastně burčák je a jak se vyrábí? Je to alkoholický nápoj získávaný částečným zkvašením bílých hroznů. Vzniká jako meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici jen po několik málo dnů po začátku kvašení. Kvalitní burčák by měl mít žlutou barvu, měl by být mírně kalný. Existuje také burčák vyráběný z červených hroznů, ovšem na trhu je těžko k sehnání, téměř se v prodeji nevyskytuje. Zákon o Evropské unii určil burčáku přísná pravidla, a proto se smí vyrábět pouze z letošních a českých hroznů, prodávat se může pouze od počátku srpna do konce listopadu. Je to jeden z mála produktů, které nejsou ve světě příliš známé. Na burčáku si pochutnáme u nás v Čechách, na Moravě a v Rakousku.

Nahoru

test

Český jazyk EnglishRestaurace na bobovce - Prosek

Restaurace Bobová dráha
Prosecká 36, Praha 9 – Prosek
www.restaurace-bobovka.cz
info@restpoint.cz